Karta revolut recenze

účet a platební karta Revolut – moje zkušenosti

Myslím, že dobré věci by se měly sdílet, tak jsem sepsala článek o mobilní bance Revolut – účtu, který je zdarma, šetří peníze hlavně na cestách, ale využijete ho stejně dobře klidně i doma za pecí. Berte to, prosím, jako výcuc stěžejních principů fungování a (ne)výhod účtu a karty Revolut. Detailněji to je samozřejmě k nalezení na jejich webu.

Není to žádný sponzorovaný článek – je to čistě moje aktivita a můj zájem sdílet zajímavou službu. Myslím, že to má při cestování opravdu smysl a hlavně je to fakt jednoduché – a i přesto se toho spousta lidí bojí, vidí v tom složitosti nebo postrádá důvěru. Tak pokud je to i Tvůj případ, třeba Tě můj článek nakopne opačným směrem 🙂

o co jde – účet Revolut

Revolut je ryze „mobilní banka“ – účet spravuješ výhradně z mobilní aplikace, odjinud se k účtu nedostaneš. Pro založení se nechodí nikam na pobočku, není potřeba nic fyzicky podepisovat. Stačí pár kliků. Je to start-up ji založený v Británii, momentálně kvůli Brexitu sídlí v Litvě.

Hlavní výhodou této služby je podle mého poskytnutí mezibankovního měnového kurzu (tedy středového, toho nejvýhodnějšího) pro směnu peněz do cizí měny. Je to lepší kurz, než mají klasické české banky.

Řekneš si, pár korun, proč kvůli tomu zakládat účet? Ale za celou dovolenou se to nastřádá a úspora peněz je znát a hlavně – to založení je opravdu jen pár kliků. Zastávám filozofii „korunka ke korunce“ a kde jde jednoduše ušetřit, ráda toho využiju. Nemyslím si, že by Revolutka měla nahradit Tvou stávající banku nebo způsob placení, ale mám za to, že je skvělým doplňkem ke klasickému účtu právě pro cesty do zahraničí nebo nákupy na internetu.

pro koho je Revolut?

Pro kohokoli 18+. Smysl to má zejména pro ty, kteří občas vyjedou na výlet za hranice (i Slovensko se počítá, jsou tam eura), ale třeba i pro ty, kteří nakupují na internetu. Ale stejně dobře se dá použít i pro běžné denní placení.

karta Revolut fyzická a virtuální

Pro Česko je to karta Mastercard, čili naprosto bezproblémová a známá značka. Je možnost objednat si fyzickou kartu (myslím, že je tam malej poplatek za doručení), kterou dáš do peněženky jako každou jinou kartu a pak je možné si objednat třeba jen virtuální kartu – a k čemu Ti taková karta bude?

Pokud jste zvyklí platit něco na internetu, kolikrát na zahraničních serverech typu Aliexpress a necítíte se úplně komfortně při zadávání svých citlivých údajů z karty, kam si posíláte třeba výplatu, kdesi na čínský web – tak na to to je.

Na Revolut účet si pošleš jen omezený obnos peněz a o svůj „hlavní“ účet nemusíte mít obavu. To samé platí pro placení kartou v zahraničí, kdy Ti kartu bez okolků berou / kopírují / … Napadá mě ještě takový booking.com, kde požadují zadání údajů na kartě jako „pojistku“.

příklad úspory s Revolutkou

Názorná ukázka toho, o čem píšu – srovnání částky 100 euro se dvěma jinými českými bankami. Zaplatím kartou částku 100 euro v zahraničí a z účtu se mi odečte (kurz 16.1.2023):

Ten rozdíl momentálně není TAK velký, jako třeba před dvěma lety, díky silné koruně, nicméně si jsem jistá, že v létě to bude zase jinak 🙂

  • Revolut 2 402,6Kč
  • Air Bank 2 465,9 Kč (rozdíl 63,3 Kč)
  • Moneta Money bank 2 484 Kč (rozdíl 81,4 Kč)

A na dovolené většinou utratíte víc než 100 euro, žejo? A co teprv někde v exotice, kdy ten rozdíl v kurzech bývá ještě větší, než u „známého“ eura? 

Chystáš se na dovolenou s dětmi, ale přemýšlíš, jestli to všichni ve zdraví přežijete? Mrkni na můj eBook, který Ti dodá cestovatelské sebevědomí a odvahu. Rozebírám v něm 7 zásadních bodů pro pohodové cestování s dětmi.

výhody karty Revolut v kostce

  • plná podpora češtiny, jednoduchá aplikace pro běžného uživatele mobilního telefonu
  • mezibankovní (=středový) měnový kurz – čili ten nejvýhodnější možný, ať už pro platby v zahraničí nebo výběry z bankomatů (nabíjím české koruny, ale při platbě se mi už strhává lokální měna, jediná vyjímka víkend – viz. nevýhody)
  • výběry z bankomatů i platby kartou zdarma
  • je tam jen tolik peněz, kolik si tam pošlu – ochrana proti zneužití zejména v cizině, případně u internetových nákupů
  • poslání peněz je jednoduché – bankovním převodem, apple / google pay, jinou platební kartou přes bránu
  • zabezpečení na základě Tvé polohy – lze nastavit povolení platby jen v případě, že se Tvůj telefon nachází poblíž
  • vedení (základního = dostačujícího) účtu zdarma
  • případné zmrazení a rozmrazení karty jedním klikem zdarma v aplikaci
  • v případě potřeby je možné si zůstatek zdarma převést zpět na kterýkoli jiný účet (je však nutné počítat s tím, že účet je vedený v Británii, takže je možné, že si Vaše banka může účtovat za příchozí platbu ze zahraničí, ne všechny to tak však mají)
  • (možné je operovat i s kryptoměnami a obchodovat na burze, ale tomu vůbec nerozumím, ale třeba je to pro někoho důležitá informace )

nevýhody karty Revolut v kostce

Otázka, zda se vůbec můžeme bavit o nevýhodách, nazvala bych to spíše omezeními. Vedle účtu zdarma, o kterém píšu, jsou v nabídce ještě další tři placené účty (vedení účtu za měsíční poplatek), kde jsou např. vyšší limity pro výběr a směnu peněz, hezčí karty a podobně.

  • o víkendu burzy „stojí“, a tak je účtována přirážka 0,5% u hlavních měn (cca 15) jako pojistka proti nenadálému burzovnímu výkyvu, u ostatních měn je přirážka 1% (Proto když jsem na dovolené a plánuju platit, je ideální si nějaké peníze do lokální měny převést před víkendem rovnou a bez přirážky. Mimo víkend není potřeba převádět, strhává se automaticky lokální měna.)
  • kurzy nejsou tolik výhodné u aktuálně rizikových měn (např. ukrajinská hřivna) – ale kde jsou?
  • výběr z bankomatů bezplatný do 4500 Kč / měsíc, poté +2% (ale mnohdy stále výhodnější než klasické banky)
  • směna peněz do cizí měny „jen“ do 120 000 Kč / měsíc bez poplatku :)))
  • nejde jinak než přes mobilní aplikaci
  • některé bankomaty u nás mohou požadovat poplatek za výběr „cizí“ kartou

založení Revolut účtu

Je jednoduché. Přes tento můj doporučovací prolink (upřímně vůbec netuším, jestli tam jsou teď nějaké výhody pro mě, byly asi před 4mi lety a teď tu informaci nikde nenacházím 🙂 zadáte telefonní číslo a dorazí Vám odkaz na stažení aplikace. V aplikaci vyplníte své jméno a mail. Následně je potřeba vyfotit občanku / pas (zabezpečený systém, nebojte se) a pak udělat selfíčko – na druhé straně se zkontroluje, že to sedí a během asi minuty je hotovo.

Poslední nutností je poslat si na účet aspoň 300 Kč (já si dobíjím pravidelně přes Apple Pay) – nebudou blokovány a jsou volně k využití, považuju to za takovou motivaci kartu začít používat  Pak lze jednoduše naklikat požadavek o zaslání karty (fyzické i virtuální) a víc už mě vůbec nenapadá. 🙂

Jak dál?

Vyřízení karty je 15 minutová záležitost, nekecám! Teď už stačí jen naplánovat další výlet anebo mrknout na můj eBook, pokud se Tě týkají obavy z cestování s dětmi. Dodám Ti cestovatelské sebevědomí a odvahu. Rozebírám v něm 7 zásadních bodů pro pohodové cestování s dětmi.

Anebo raději cestopis? Zkus třeba Skiathos s dětmi? Všema deseti!

Spokojená žena, máma dvou a maceška dalších dvou. Podporuje a inspiruje ženy k vědomému a radostnému životu a mateřství.

Knihomolka, labužnice a nadšená cestovatelka. Původní profesí architektka, které příchod dětí na svět převrátil život vzhůru nohama.

Autorka eBooků 7 bodů pro pohodové fungování domácnosti a Více času v mateřství pro každodenní život mámy a 7 bodů pro pohodové cestování s dětmi pro smysluplné cestování i s těmi nejmenšími.

Celý její příběh zde >>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.